Σύγχρονα συστήματα κοστολόγησης
για την διοίκηση του κόστους και την λήψη αποφάσεων
Σήμερα, που ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων αυξάνεται, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ, η όσο το δυνατό καλύτερη κάλυψη των αναγκών του πελάτη με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Πολλές εταιρίες διαπιστώνουν το εξής παράδοξο, ότι ενώ αυξάνονται τα έσοδά τους και οι πελάτες, το κέρδος τους μειώνεται χωρίς να κατανοούν από που διαφεύγουν έσοδα.
Η παραδοσιακή λογιστική κοστολόγηση, η οποία σε αντίθεση με τις προηγμένες χώρες, στην Ελλάδα ακόμη χρησιμοποιείται από αρκετές επιχειρήσεις, έχει αποδειχθεί πλέον ανεπαρκής για την λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.
Η ανάγκη για καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά το κόστος και την αξία που παραδίδεται στον πελάτη, επέβαλλε την ανάγκη να αναπτυχθούν σύγχρονα συστήματα κοστολόγησης, που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στον έλεγχο και την διοίκηση του συνολικού κόστους, με εφαρμογή σε κάθε τύπο και μέγεθος επιχείρησης.
Πλεονεκτήματα της σύγχρονης επιστημονικής κοστολόγησης
- Ενσωματώνει σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους για τον υπολογισμό και την διοίκηση του κόστους και έχει εφαρμογή σε κάθε τύπο επιχείρησης (βιομηχανικές, εμπορικές, παροχής υπηρεσιών).
- Αποτελεί εργαλείο λήψης στρατηγικών επιχειρηματικών αποφάσεων διότι υπολογίζει το κόστος, για όλες τις δραστηριότητες που εκτελεί η επιχείρηση, και όχι μόνο της παραγωγής.
- Προσδιορίζει το πραγματικό κόστος παραγωγής των προϊόντων/υπηρεσιών της επιχείρησης και όχι το λογιστικό.
- Εντοπίζει τα ζημιογόνα προϊόντα και τους ζημιογόνους πελάτες.
- Επιμερίζει το κόστος όχι μόνο στα προϊόντα αλλά και σε άλλους φορείς που ευθύνονται για την δημιουργία κόστους, όπως πελάτες, κανάλια διανομής κλπ.
- Αποτελεί αντικειμενική βάση, για τον καθορισμό κατάλληλης τιμολογιακής πολιτικής.
- Δίνει την δυνατότητα μέτρησης της αποδοτικότητας, όλων των δραστηριοτήτων της επιχείρησης από την παραγωγή μέχρι την πώληση.
- Καθιστά πιο αποτελεσματική την διοίκηση του συνολικού κόστους καθώς και των ενεργειών για την βιώσιμη μείωσή του.
- Αποκαλύπτει τις δραστηριότητες εκείνες, που δεν παράγουν προστιθέμενη αξία για τον πελάτη.
- Είναι απαραίτητο εργαλείο για την σύνταξη προϋπολογιστικών πλάνων και μελλοντικών προγραμμάτων, με δυνατότητα διενέργειας εναλλακτικών σεναρίων.
Μειονεκτήματα της παραδοσιακής λογιστικής κοστολόγησης
- Αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η εφαρμογή της περιορίζεται αποκλειστικά στο βιομηχανικό κόστος παραγωγής και συνεπώς αφορά μόνο τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.
- Εξυπηρετεί κυρίως την κάλυψη λογιστικών αναγκών, όπως την ανάγκη αποτίμησης των αποθεμάτων και μέτρηση των λογιστικών κερδών, που είναι απαραίτητα για την σύνταξη του ισολογισμού.
- Χρησιμοποιεί τα λογιστικά-φορολογικά στοιχεία κόστους, τα οποία συνήθως έχουν σημαντική απόκλιση από τα πραγματικά όπως αποσβέσεις, δαπάνες σχεδιασμού κλπ.
- Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, διότι αγνοεί όλα τα υπόλοιπα κόστη που δεν σχετίζονται με την παραγωγή, όπως κόστη αποθήκευσης, διανομής, εξυπηρέτησης πελατών κλπ.
- Επηρεάζεται από νομοθετικές & φορολογικές ρυθμίσεις.
- Ο προσδιορισμός του κόστους γίνεται απολογιστικά & ετεροχρονισμένα. Αφορά το ιστορικό-παρελθόν κόστος.
- Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του μελλοντικού κόστους, στοιχείο απαραίτητο για την σύνταξη Budget & Business Plan.
- Θεωρεί ότι μοναδική αιτία γέννησης του κόστους, είναι η ύπαρξη των προϊόντων. Για τον λόγο αυτό κατανέμει όλο το κόστος μόνο στα προϊόντα.
- Χρησιμοποιείται πολλές φορές, με σκοπό την εξοικονόμηση φόρων μέσω του επηρεασμού της αποτίμησης των αποθεμάτων.
- Βασικό κριτήριο επιμερισμού των δαπανών είναι ο όγκος παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει «άδικη» επιβάρυνση, στα είδη με την μεγαλύτερο όγκο παραγωγής.