Κεφαλληνίας 18, Αθήνα       2105022049     697 238 4060     info@strategic-finance.gr 

  • Home
  • Eπικαιρότητα
  • Πως αντιμετωπίζει μια επιχείρηση τους κινδύνους που αναλαμβάνει;

Occupancy optimization to maximize profit (Hospitality Financial Modeling)

Υπολογισμός του ύψους της πληρότητας που μεγιστοποιεί τα κέρδη της

ξενοδοχειακής μονάδας

 

Παράδειγμα

Μια αστική ξενοδοχειακή  μονάδα, στα πλαίσια του budget που καταρτίζει για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να λάβει τις κατάλληλες επιχειρηματικές αποφάσεις, θέλει να εξετάσει τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ποιο είναι εκείνο το επίπεδο πληρότητας που μεγιστοποιεί τα κέρδη
  • Ποιο είναι το νεκρό σημείο (Breakeven) της εταιρίας
  • Πως διαμορφώνονται τα καθαρά κέρδη σε διάφορα σενάρια πληρότητας

Τα δεδομένα του προβλήματος είναι τα εξής

  • Πλήθος δίκλινων standard δωματίων 100
  • Ημέρες λειτουργίας ανά έτος 365
  • Μεταβλητά κόστη ανά δωμάτιο 21 ευρώ
  • Μεταβλητά κόστη επισιτιστικών τμημάτων 42% επί των εσόδων
  • Μ.Ο ατόμων ανά δωμάτιο 1,8 και 12 ευρώ μέση ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της, η μέση τιμή πώλησης του δωματίου (ADR) καθώς και τα σταθερά κόστη, θα διαμορφωθούν ανάλογα με την επιδιωκόμενη πληρότητα, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

 

 

Για την απάντηση των ερωτημάτων, θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα χρηματοοικονομικό μοντέλο στο excel το οποίο απαιτείται να είναι δυναμικό και ευέλικτο, έτσι ώστε να είναι εφικτή η προσομοίωση της διαμόρφωσης κερδών της επιχείρησης όταν μεταβάλλονται οι μεταβλητές που αναφέραμε παραπάνω όπως η πληρότητα, η τιμή πώλησης, τα κόστη κλπ

Φροντίζουμε να συνδέσουμε τα κελιά της τιμής πώλησης και των σταθερών εξόδων, με τον παραπάνω πίνακα κάνοντας χρήση των συναρτήσεων του excel, έτσι ώστε να επιλέγεται αυτόματα η τιμή που αντιστοιχεί στο αντίστοιχο επίπεδο πληρότητας του σεναρίου που εξετάζεται.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η υπεύθυνη ομάδα για το budget, καταρτίζει ένα βασικό σενάριο που προβλέπει  πληρότητα 90%.

Η κατάσταση κερδών της επιχείρησης θα διαμορφωθεί ως εξής:

 

Παρατηρούμε ότι τα κέρδη της εταιρίας για 90% πληρότητα, ανέρχονται στα 649.195 € και η διοίκηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί το σενάριο αυτό.

Όμως, ο οικονομικός διευθυντής έχοντας σχεδιάσει το οικονομικό μοντέλο με τα δυναμικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω, παρουσιάζει την ανάλυση ευαισθησίας των κερδών για διάφορα επίπεδα πληρότητας, χρησιμοποιώντας το εργαλείο «πίνακας δεδομένων μονής εισόδου» του excel.  

 

Από τον πίνακα που προέκυψε από την προσομοίωση, μπορούμε να δούμε που θα κυμανθούν τα κέρδη της επιχείρησης σε διάφορα επίπεδα πληρότητας.  

Παρατηρώντας προσεκτικά τον πίνακα, παρατηρούμε ότι τα κέρδη της επιχείρησης για πληρότητα μεγαλύτερη του 80% αντί να αυξάνονται μειώνονται!

Το «παράδοξο» αυτό φαινόμενο οφείλεται στις μεταβολές τόσο των τιμών πώλησης όσο και των σταθερών εξόδων όταν μεταβάλλεται η πληρότητα.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι η μεγιστοποίηση των κερδών πραγματοποιείται στο 80% της πληρότητας και συνεπώς η διοίκηση θα πρέπει λογικά να αναθεωρήσει την αρχική της πρόθεση για έγκριση του σεναρίου budget που στόχευε σε πληρότητα 90%.

Ο υπολογισμός του νεκρού σημείου σε αυτή την επιχείρηση θα ήταν αδύνατο να υπολογιστεί με τον κλασικό μαθηματικό τύπο (Σταθερά κόστη / (1-% μεταβλ.εξόδων)), διότι αυτή η μέθοδος προϋποθέτει, σταθερή τιμή πώλησης και αμετάβλητα σταθερά κόστη για οποιοδήποτε ύψος πληρότητας, κάτι το οποίο όπως αντιλαμβανόμαστε δεν μπορεί να ισχύει  σε ένα πραγματικό επιχειρηματικό  περιβάλλον.

Όμως ένα οικονομικό μοντέλο όπως αυτό που κατασκευάσαμε, μας δίνει την δυνατότητα να υπολογίσουμε το νεκρό σημείο πάλι με την μέθοδο What-if Analysis όπου δίνουμε εντολή στο  μοντέλο με το εργαλείο “Goal seek” του excel να υπολογίσει το ποσοστό της πληρότητας που μηδενίζει τα κέρδη.

Εφαρμόζοντας αυτό το εργαλείο, το νεκρό σημείο υπολογίστηκε στο 51,22% της πληρότητας, το οποίο εντοπίζεται και οπτικά στο προηγούμενο γράφημα στο σημείο όπου η καμπύλη των κερδών τέμνει τον άξονα χ.

Συμπερασματικά, με την βοήθεια του financial modeling γίνεται αντιληπτό ότι η μεγιστοποίηση των κερδών  στην συγκεκριμένη επιχείρηση δεν πραγματοποιείται στο ανώτατο επίπεδο του όγκου πωλήσεων αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο. Επίσης η συμπεριφορά των κερδών και συνεπώς το νεκρό σημείο δεν είναι γραμμικά.

 

Γιώργος Χαραλαμπίδης, MBA

 

 

 

 

Copyright © Strategic-Finance. Powered by insyst

please publish modules in offcanvas module position